8 khasiat bawang putih
APAPUN masakan kalau anda tak letak bawang putih, selalunya tak
sedap. Betul? Anda yang memasak mesti selalu menggunakan bahan ini dalam
masakan-masakan anda. Jadi, elok rasanya saya kongsikan rahsia-rahsia di
sebalik pemakanan bawang putih ni. Banyak sebenarnya khasiatnya.
1. Mengurangkan risiko strok.
Bawang putih akan merangsang penghasilan nitric oxide pada dinding saluran
darah. Ini akan membantu saluran darah untuk mengembang dan seterusnya mengawal
tekanan darah dengan baik bagi mengelakkan risiko darah tinggi dan strok.
2. Mengurangkan risiko kanser.
Bawang putih kaya dengan bahan antioksidan seperti selenium yang membantu
mengurangkan free radical di dalam darah. Ini akan mengurangkan risiko
seseorang mendapat kanser.
3. Anti bakteria dan antivirus.
4. Antiinflamasi.
Kajian juga menunjukkan bawang putih mempunyai bahan antiinflamasi yang dapat
membantu mengurangkan penyakit asma, mengurangkan inflamasi pada arhritis pada
sendi seperti rheumatoid atau pun osteoarthritis.
5. Mengandungi banyak iodin.
6. Membantu sistem pencernaan.
7. Meningkatkan sistem imunisasi.
Ya, terdapat kajian yang mendapati bahawa pengambilan bawang putih sebanyak 2
hingga 3 biji sehari selama tiga minggu akan meningkatkan aktiviti sel darah
putih untuk melawan jangkitan dan tumor.
8. Mengurangkan kolesterol dalam
tubuh.
Kandungan Di-sulphide di dalam bawang putih membantu menurunkan nilai
kolesterol di dalam saluran darah dan seterusnya mengurangkan risiko penyakit
jantung.
JADI pembaca semua, mari kita gunakan segala khasiat dan kelebihan yang ada pada bawang putih ini. Ramai yang masih tak sedar akan kelebihannya selama ini. Semoga anda semua mendapat manfaat.
0 comments:
Post a Comment